O redescoperire ESENȚIALĂ a moștenirii lui Mihai Viteazul. Importanța cărții «Brevis et Vera Descriptio Rervm» în istoriografia românească

O redescoperire ESENȚIALĂ a moștenirii lui Mihai Viteazul. Importanța cărții «Brevis et Vera Descriptio Rervm» în istoriografia românească
Publicat: 19/09/2024, 12:02

Cartea Brevis et Vera Descriptio Rervm, scrisă de Balthasar Walther și publicată în 1599, reprezintă una dintre cele mai prețioase surse primare despre domnia lui Mihai Viteazul, având o valoare deosebită în contextul istoriei românești.

Unicitatea acestei lucrări derivă din faptul că este singura cronică despre Mihai Viteazul scrisă și publicată în tmpul vieții sale, iar aceasta reflectă atât faptele sale de eroism, cât și contextul politic și militar în care domnitorul a acționat.

Unicitatea și autenticitatea lucrării

Brevis et Vera Descriptio Rervm este o sursă deosebit de valoroasă datorită autenticității sale, fiind redactată de Balthasar Walther, un martor ocular al evenimentelor.

În calitate de membru al unei solii polone conduse de Stanislav Golski, Walther a petrecut lunile iunie și iulie 1597 la curtea lui Mihai Viteazul din Târgoviște, familiarizându-se cu atmosfera și idealurile voievodului. El a avut acces direct la cronicile oficiale, inclusiv la cronica redactată de logofătul Teodosie Rudeanu, cronica Buzeștilor, care, deși pierdută în original, a servit drept model pentru lucrarea sa.

Importanța acestei cronici derivă din faptul că oferă o perspectivă contemporană asupra faptelor eroice ale lui Mihai Viteazul, prezentându-l ca un apărător al gliei străbune și al creștinătății. Spre deosebire de alte surse, Walther descrie cu o imparțialitate rar întâlnită, fără a cădea în subiectivismul care caracterizează alte cronici, cum ar fi cele redactate ulterior de boierii ostili, precum Grigore Ureche.

Contextul geopolitic și rolul propagandistic

Publicarea acestei lucrări la Görlitz, sub influența Imperiului Habsburgic, nu este o coincidență. Cartea a fost parte a unei campanii de propagandă anti-otomană susținută de curtea lui Rudolf al II-lea, evidențiind victoriile militare ale lui Mihai Viteazul ca exemple de succes împotriva expansiunii turcești.

Pentru Habsburgi, succesele voievodului român împotriva Imperiului Otoman erau dovada că o armată mică, dar bine condusă, putea înfrânge o forță superioară numeric.

Cartea descrie cu detalii impresionante evenimente majore din domnia lui Mihai, cum ar fi bătălia de la Călugăreni, care este prezentată cu un nivel ridicat de acuratețe.

De asemenea, Walther oferă o perspectivă unică asupra modului în care victoriile lui Mihai erau percepute la curțile europene, consolidându-l ca pe un erou al creștinătății.

Rolul limbii române și al cronicii lui Teodosie Rudeanu

Un element extrem de interesant este faptul că Walther menționează în cronica sa că textul original al cronicii lui Teodosie Rudeanu a fost scris în „walachico sermone” (limba română).

Acest detaliu sugerează o utilizare extinsă a limbii române în documentele oficiale, inclusiv în cronici, ceea ce consolidează ipoteza că limba română era deja folosită pe scară largă în actele domnești ale epocii.

Walther a tradus această cronică, redactată inițial în română și ulterior tradusă în polonă, în latină, adăugând propriile sale observații și relatări culese de la militarii prezenți la curtea lui Mihai.

Portretul lui Mihai Viteazul: Lider și apărător al creștinătății

Walther prezintă un portret psihologic complex al lui Mihai Viteazul, descriindu-l nu doar ca pe un lider militar de excepție, ci și ca pe un om profund religios și dedicat apărării creștinătății.

Acesta este reflectat și în epigrama pe care Walther i-o dedică lui Mihai, în care îl numește „zidul creștinătății” și îl invocă pe Iisus să-l apere în luptele sale împotriva dușmanilor. Această epigramă dezvăluie admirația profundă pe care Walther o avea pentru Mihai, evidențiind tăria de caracter și măreția spirituală a voievodului.

De asemenea, descrierea întoarcerii lui Mihai în Târgoviștea eliberată în 1595 reflectă nu doar capacitatea sa militară, ci și grija față de popor. Walther detaliază eforturile voievodului de a reface colibele distruse și de a oferi sămânță locuitorilor rămași, acțiuni care subliniază calitățile sale de lider capabil nu doar să câștige bătălii, ci și să reconstruiască țara după război.

O sursă neprețuită, dar rară

Din păcate, raritatea extremă a acestei lucrări a împiedicat o utilizare mai extinsă a ei în cercetările recente.

Brevis et Vera Descriptio Rervm nu este prezentă în bibliotecile publice din România, fiind cunoscută doar din traducerea și reproducerea realizate de Papiu Ilarian în Tezaur de monumente istorice (1862).

Această lucrare rămâne esențială pentru o înțelegere profundă a domniei lui Mihai Viteazul și a contextului său politic și militar.

Brevis et Vera Descriptio Rervm, o comoară a istoriografiei românești

Brevis et Vera Descriptio Rervm de Balthasar Walther este o comoară a istoriografiei românești, oferind o perspectivă contemporană rară și autentică asupra uneia dintre cele mai importante figuri din istoria românească.

Importanța acestei lucrări constă atât în relatarea detaliată a evenimentelor din timpul domniei lui Mihai Viteazul, cât și în valoarea sa documentară și propagandistică în contextul european al epocii.

Reevaluarea și redescoperirea acestei cronici sunt necesare pentru a oferi o imagine completă și nuanțată asupra uneia dintre cele mai fascinante perioade din istoria noastră.


Citește și:

Mihail Vincențiu Ivan dezvăluie „Puterea din spatele Puterii”. Horațiu Mălăele, despre această carte-eveniment: „Cititorii vor avea revelația unui răspuns îmbogățitor”

Delia Budeanu, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”: „Calea spre reflecție și ÎNȚELEPCIUNE, îndreptar pentru cel care caută reazem sufletesc în lectură”

”Zig-Zag printre gândurile mele”, ultima carte a lui Ion Cristoiu, un amestec unic de jurnal, proză și eseu

Horațiu Mălăele lansează „Tristețea ploilor”, o nouă carte în care talentul său STRĂLUCEȘTE cel puțin la fel de puternic ca pe scena marilor teatre

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul...
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Ciupercile, darurile otrăvite ale pădurii. Cum deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Perechea toxică a...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
România trece, în curând, la ora de iarnă 2024. Data la care se dau ceasurile...
Operație de prelevare de organe oprită pentru că pacientul „dădea prea multe semne de viață”
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România noul telefon OPPO A60. Ce trebuie să faci...
Ce efect are o singură doză de Cola dietetică asupra organismului, în doar o oră...
Daniel, handbalist de succes, s-a întors în ţară după 8 ani şi a pornit o...
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord...
O femeie din Călărași a căzut cu tot cu balcon de la etajul 3, în...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
💣Chinezii aduc un nou SUV în România. Bate Dacia Duster la dotări și arată BOMBĂ...
Nicotina nu se găseşte doar în ţigări, ci şi în aceste 6 alimente
Oamenii de știință sunt ȘOCAȚI! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...
Interzis în UE din 15 februarie 2025. S-a dat ordin României. Nimeni nu mai vinde
Semnele care îți arată cine ai fost într-o viață anterioară
Radu Mazăre, tată pentru a doua oară. Soția sa a adus pe lume un băiat....
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Cum s-a simțit Raluca Bădulescu pe vremea când era ceva mai plinuță? De ce se...
Anunțul care zguduie televiziunea din România! Delia Budeanu a murit: "Un om minunat, o doamnă...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
O povestire necunoscută a lui Bram Stoker, descoperită în arhivele Bibliotecii Naționale a Irlandei